Numer projektu: 307
Kategoria projektu: Szkoła ponadpodstawowa

Z matematyką po zdrowie

Dziękujemy za oddanie głosu
Opis pomysłu

Opis pomysłu

Głównym celem projektu jest uświadomienie uczniom kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jak ważna jest matematyka nie tylko w szkole, ale w życiu codziennym i zawodowym. Uczniowie będą zapoznawać się z wybranymi dietami. 
Po zapoznaniu się z dietą niskobiałkową, bezglutenową, niskokaloryczną oraz z małą zawartością cukrów zastosują swoje umiejętności matematyczne podczas przeliczania wartości energetycznych, odżywczych w posiłkach dietetycznych. Kolejnym etapem projektu będzie przygotowanie przez uczniów oraz estetyczne podanie wybranych dań z każdej diety zgodnie z jej recepturą. 

Cel główny: 

 - umiejętność przygotowania potraw dla osób z nietolerancją pokarmową ;

 Efekty osiągnięte przez uczniów podczas realizacji projektu:

  • uczniowie znają omawiane diety i wiedzą w jakich schorzeniach można je zastosować;
  • uczniowie wiedzą jakie surowce należy wyeliminować z diety, a jakie są zalecane ze względu na wrażliwość organizmu w omawianych schorzeniach;
  • uczniowie potrafią dobierać surowce do ułożenia diety;
  • uczniowie znają potrawy jakie można przygotować w poszczególnych dietach;
  • uczniowie przeliczają wartości odżywcze w posiłkach dietetycznych;
  • uczniowie potrafią wykonać i estetycznie podać potrawy dietetyczne.
Plan działania

Plan działania

Na zaplanowanych wcześniej spotkaniach w trakcie lekcji i po zajęciach lekcyjnych omawiane będą diety niskobiałkowe, bezglutenowe, niskokaloryczne oraz z małą zawartością cukrów. Uczniowie dowiedzą się jakie składniki są zalecane, a których należy unikać do przygotowania zdrowych potraw. Po zapoznaniu się z dietami nauczą się przeliczać wartości odżywcze i energetyczne w potrawach dietetycznych. W pracowni gastronomicznej uczniowie będą przygotowywać posiłki z każdej omawianej diety. 
Miejsce i czas realizacji

Miejsce i czas realizacji

Działania w celu realizacji projektu będą prowadzone w salach lekcyjnych 
i pracowni gastronomicznej w szkole. Po zapoznaniu się z dietami i nauczeniu się przeliczenia wartości odżywczej i kalorycznej uczniowie będą przygotowywać dania dietetyczne. 

 Miesiąc luty:


I spotkanie: Zapoznanie uczniów z dietami.

II spotkanie: Układanie jadłospisów w żywieniu dietetycznym.

Miesiąc marzec:


III spotkanie: Przeliczenie wartości odżywczej i energetycznej posiłków.

IV spotkanie: Przygotowanie potraw dietetycznych, dobór zastawy stołowej
i estetyka nakrycia stołu. 

Pomysł na realizację w sytuacji zawieszenia zajęć w szkołach

Pomysł na realizację w sytuacji zawieszenia zajęć w szkołach

W przypadku zdalnego nauczania projekt będzie realizowany on-line. Podczas wideo rozmowy uczniowie poznają diety i nauczą się przeliczać surowce na wartości energetyczne i odżywcze. Natomiast potrawy będą wykonywać w swoim domu. Etapy z przygotowywania posiłków uczniowie utrwalą na zdjęciach lub filmie. Jeżeli będzie to możliwie przy nauczaniu hybrydowym część zajęć odbędzie się w szkole. 
Korzyści dla uczniów

Korzyści dla uczniów

Uczniowie będą ustalali produkty jakie można używać w poszczególnych dietach. Następnie na podstawie dostępnych składników uczestnicy projektu będą odpowiedzialni za przygotowanie potrawy, udekorowanie i wydanie na odpowiednio dobranej zastawie i bieliźnie stołowej.
 

 Umiejętności nabyte podczas realizacji projektu:


  • kreatywność;
  • praca w grupie;
  • sprawność rachunkowa;
  • odpowiedzialność za wspólne działanie;
  • zdobywanie nowej wiedzy;
  • dbanie o estetykę i dokładność;
  • planowanie etapów prac.
Wykorzystanie grantu

Wykorzystanie grantu

Zdobyty grant zostanie przeznaczony na zakup niezbędnych składników do wykonania potraw, a za pozostałe pieniądze zakupimy potrzebny sprzęt do przygotowywania potraw w pracowni gastronomicznej. 
Elementy unikatowe

Elementy unikatowe

W obecnych czasach występuję wiele chorób cywilizacyjnych związanych ze złym odżywieniem. Młodzież należy uświadamiać i przypominać jak ważna w życiu człowieka jest właściwa dieta. Poprzez takie zajęcia będą znali zasady właściwego odżywiania i dowiedzą jak  ważna jest korelacja między przedmiotowa. W naszym społeczeństwie jest coraz większe zapotrzebowanie na układanie diet i  przygotowywanie potraw dietetycznych. Zajęcia te mają na celu pokazać uczniom perspektywę pracy w zakładach dietetycznych oraz gastronomicznych ze zdrową i ekologiczną żywnością.

W przyszłości będzie to skutkowało zmniejszeniem ilości chorób związanych z nieodpowiednim odżywianiem się. 

Szkoła

Zespół Szkół Rolniczych im. gen. J. Wybickiego w Grabonogu

Adres

Grabonóg 63, 63-820 Piaski

Dziękujemy za oddanie głosu
<< Wróć do listy projektów