Numer projektu: 222
Kategoria projektu: Szkoła ponadpodstawowa

Co jadano w Soplicowie?

Grant Jury

Grant Jury

Przyznawany przez Kapitułę Konkursową.

Dziękujemy za oddanie głosu
Opis pomysłu

Opis pomysłu

Projekt dotyczy obowiązkowej lektury- "Pana Tadeusza" A.Mickiewicza. Będzie realizowany w drugiej klasie, w której kształcą się przyszli technicy hotelarze i technicy organizacji usług gastronomicznych. 
Jego głównymi celami są:
- zachęcenie wszystkich uczniów do przeczytania epopei, 
- zaciekawienie młodzieży szlacheckimi obyczajami, a przede wszystkim XIX-wieczną kuchnią,
-przygotowanie  potraw zgodnie z oryginalnymi recepturami.
Uczniowie po przeczytaniu utworu (po wcześniejszych wskazówkach nauczyciela) przygotują: 
-przepisy na staropolskie potrawy w oparciu o tekst "Pana Tadeusza" (zwłaszcza na bigos),
- menu soplicowskie (na wzór współczesnych kart restauracyjnych),
- stół biesiadny,
- odpowiednie fragmenty utworu opisujące obyczaje związane z ucztowaniem,
- soplicowskie potrawy.
Finał projektu to uczta przygotowana na wzór soplicowskiej. W dużej sali przy zaaranżowanym stole zasiądą uczniowie klasy IIhd. Będą obsługiwani przez kilku "hotelarzy" ubranych w stroje sarmackie, którzy do stołu podadzą wcześniej ugotowane przez ich kolegów na zajęciach gastronomicznych potrawy przeznaczone na śniadanie, obiad i wieczerzę. Każdy posiłek będzie wcześniej omówiony przez uczniów oraz sfotografowany. 
Całe zajęcia (ucztę) będą mogli oglądać zaproszeni uczniowie z  innych klas oraz nauczyciele. Zostaną oni wszyscy poczęstowani aromatyczną kawą przygotowaną przez kawiarkę oraz będą mogli spróbować wybranych potraw.
Po zajęciach powstanie księga kucharska (prawdopodobnie taka, z jakiej mógł korzystać Wojski).
W zależności od budżetu planowana jest również wycieczka do Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Gołotczyźnie, która byłaby podsumowaniem zdobytych wiadomości.

Plan działania

Plan działania


Projekt zakłada:
- wcześniejsze podzielenie klasy na kilkuosobowe zespoły i wyznaczenie im szczegółowych zadań w trakcie czytania "Pana Tadeusza" (luty),
-przygotowanie przez zespoły menu na śniadanie, obiad i kolację w oparciu o "Pana Tadeusza", wybranie kilku potraw, które zostaną ugotowane na "szkolną ucztę" (początek marca),
-opracowanie przepisów staropolskich potraw (połowa marca), 
-przygotowanie odpowiednich fragmentów "Pana Tadeusza" dotyczących jedzenia oraz manier przy spożywaniu posiłków (połowa marca),
-zakup rzeczy potrzebnych do aranżacji stołu oraz produktów niezbędnych do ugotowania potraw (koniec marca/początek kwietnia)
-wypożyczenie strojów sarmackich (początek kwietnia),
-przygotowanie stołów przez techników hotelarzy, ugotowanie potraw przez techników organizacji usług gastronomicznych  podczas zajęć zawodowych (początek kwietnia),
-udział w uczcie przygotowanej przez uczniów IIhd na wzór soplicowskiej  (początek kwietnia),
-wycieczka do Muzeum Szlachty Mazowieckiej  Gołotczyźnie.
Miejsce i czas realizacji

Miejsce i czas realizacji

Cały projekt realizowany będzie w naszej szkole od lutego do początku kwietnia.
Korzyści dla uczniów

Korzyści dla uczniów

Uczniowie:
-zapoznają się z treścią "Pana Tadeusza",
-poznają w nietypowy sposób tradycje szlacheckie, a zwłaszcza te związane z kulinariami,
-poszerzą swoje wiadomości kulinarne,
-nabędą nowe umiejętności związane z gotowanie potraw staropolskich,
-nauczą się współdziałać w grupie,
-połączą widzę z humanistyczną z zawodową.
Wykorzystanie grantu

Wykorzystanie grantu

Grant przeznaczylibyśmy na:
-wypożyczenie kilku strojów sarmackich,
-zakup rzeczy potrzebnych do aranżacji stołu,
-zakup produktów niezbędnych do ugotowania staropolskich potraw,
-ewentualne dofinansowanie wycieczki do Muzeum Szlachty Mazowieckiej.
Elementy unikatowe

Elementy unikatowe

Nasz projekt:
-w kreatywny sposób wykorzystuje treść lektury bardzo trudnej dla dzisiejszej młodzieży;  pokazuje, że w tej lekturze można znaleźć wiele ciekawych potraw, które  zasmakują również współczesnym ludziom,
-łączy wiedzę humanistyczną i zawodową,
-pokazuje, że na języku polskim można również zaprezentować swoje zawodowe zainteresowania,
-daje możliwość pokazania się uczniom z innej strony,
-jest interdyscyplinarny.

Szkoła

Zespół Szkół im.Jarosława Iwaszkiewicza

Adres

Chopina 99a, 96-500 Sochaczew

Dziękujemy za oddanie głosu
<< Wróć do listy projektów